AIOLOS F.C.

Άγχος, αυτό το αδυσώπητο τέρας…

Οι μέρες κυλάνε με ρυθμό που σου κόβει την ανάσα. Ο αγώνας της Κυριακής έρχεται όλο και πιο κοντά. Λες και θέλει να σε συνθλίψει. Νιώθεις πως βρίσκεσαι παγιδευμένος σ’ ένα λαβύρινθο δίχως να μπορείς να βρεις την έξοδο για να ξεφύγεις.

Τα γόνατα σου να λυγίζουν. Το στόμα σου στεγνώνει και ιδρώνεις. Ιδρώνεις πολύ. Λες και το σώμα σου υγροποιείται και φοβάσαι πως λίγο ακόμα και θα εξατμιστείς. Τα βράδια δε μπορείς να κλείσεις μάτι. Θέλεις να φύγεις, να κρυφτείς, να εξαφανιστείς. Να μη σε βλέπει κανένας. Το στομάχι σου γίνεται κόμπος, ένας κόμπος που ακόμα κι ο Γόρδιος δεσμός μοιάζει με παιχνιδάκι μπροστά του.

Ποιος αλήθεια δεν έχει νιώσει κάπως έτσι πριν από μια σημαντική στιγμή της ζωής του; Μια συνέντευξη, κάποιες εξετάσεις ή απλά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Υπάρχει αλήθεια τρόπος να ελέγξεις το άγχος σου πριν τον αγώνα; Αυτόν τον εχθρό που μοιάζει να μπαίνει όλο και πιο συχνά ανάμεσα σε σένα και στον στόχο σου; Υπάρχουν άραγε κάποια μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να νικήσεις το άγχος σου και να το αναγκάσεις να δουλέψει θετικά για λογαριασμό σου μετατρέποντας το από εχθρό σου σε σύμμαχο σου;

Όποιον ψυχολόγο κι αν ρωτήσεις, εκείνο που θα σου πει είναι πως αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να πετύχεις είναι να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα του άγχους, να τα δεχτείς ως απόλυτα φυσιολογικά και έτσι να πάψεις να τα φοβάσαι.

Μπορείς τις μέρες πριν τον κρίσιμο αγώνα να φτιάξεις στη φαντασία σου κάποια σενάρια, θετικά, για τον αγώνα που τόσα πολλά νιώθεις πως θα κρίνει. Η κατάλληλη προετοιμασία δεν αφορά μονάχα την προπόνηση του σώματος σου, αλλά πρωτίστως την άσκηση του μυαλού σου. Φαντάσου τη διαδικασία πολλές φορές, αρκετές ημέρες νωρίτερα. Μπες νοητά στα αποδυτήρια με τους συμπαίκτες σου, κάνε το ζέσταμα σου ξανά και ξανά μέσα στο μυαλό σου, ζωγράφισε το γήπεδο με στον καμβά της φαντασίας σου με χρώματα από την παλέτα του νου σου. Παίξε τον αγώνα ξανά και ξανά στο μυαλό σου. Εστίασε στα θετικά στοιχεία που μπορείς να ανασύρεις από το παρελθόν και στις καλές και όμορφες στιγμές που έζησες με τους συμπαίκτες σου.

Λίγο πριν τον αγώνα, πάρε βαθιές ανάσες. Η σωστή αναπνοή και ιδιαίτερα η εκπνοή είναι σύμφωνα με τους βουδιστές μοναχούς, το α και το ω της ηρεμίας και της γαλήνης. Βγάλε από τη σκέψη σου τον αντίπαλο, εστίασε τόσο στις δικές σου ικανότητες όσο και σ’ εκείνες των συμπαικτών σου. Αναλογίσου πόσο καλά έχεις προετοιμαστεί. Μην αναλύεις σε πραγματικό χρόνο τυχόν λάθη σου, προσπάθησε απλά να τα ξεπερνάς και να μην τα επαναλάβεις. Ακολούθησε το πλάνο που έχει καταστρώσει για τον αγώνα ο προπονητής σου και προσπάθησε να ακούς μονάχα τη φωνή του.

Μην ξεχνάς ούτε για μια στιγμή πως δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι τόσο όμορφο που λατρεύεις να το ζεις. Μα πάνω απ’ όλα  αναλογίσου πως σ’ αυτό δεν είσαι μόνος σου. Έχεις μια ολόκληρη ομάδα δίπλα σου, τους συμπαίκτες σου. Τους φίλους σου που μπορείς να στηριχτείς πάνω τους και να τους στηρίξεις. Αυτό άλλωστε δε σημαίνει ομάδα; Αυτό δεν είναι ο Αίολος μας;

 

Μαντζαρίδης Στέφανος